keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Nurmijärven rosvot (Oskar ja Jyri 5 B)

 NURMIJÄRVEN ROSVOT
       Nurmijärven rosvot olivat vuosina 1820-1822 Nurmijärvellä toiminut rosvojoukko. He aloittivat pienillä näpistyksillä, mutta loppuvaiheessa he tekivät ryöstöjä ja ryöstömurhia. He olivat raaka rikollisjoukko jonka johtajina olivat Mikko Södergård ja Heikki Krig. Alussa joukon ytimen muodosti 13 miestä jotka olivat Nurmijärveltä kotoisin. Heidän päätukialue oli Nurmijärven Pitäjä. He eivät liikkuneet koko aikaa suurena joukkona , vaan myös pieninä ryhminä toisistaan riippumatta.

Palojoelta kotoisin olleen Aleksis Kiven isosetä Matti Stenvall kuului myös Nurmijärven rosvoihin.
       
Nurmijärvelle tuotiin noin 700 venäläistä sotilasta ja niiden avulla rosvot saatiin pidätettyä vuodenvaihteessa 1822-1823. Tuomiot ulottuivat jopa kuolemantuomioihin ja pakkotöihin.
Myös Kaarlo Högdal kuului rosvoihin ja hänen tuomiona oli pakkotyö Siperiassa. Hän oli 40 vuotias kun kuului rosvojoukkoon. Hän oli syntynyt Nurmijärvellä 1782 ja meni naimisiin 1810. Hänellä ei ollut lapsia.

Lähteet: Wikipedia ja Nurmijärven rosvot -kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kaikki kirjoitetut kommentit menevät ensin opettajan hyväksyttäviksi. Mieti siis tarkkaan mitä kommentoit. Hyvä kommentti on fiksu, rakentava palaute toisen kirjoittamasta tekstistä.