sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Nurmijäven rosvot

Nurmijärven rosvot oli vuosina 1820-1822 Etelä-Hämeessä ja Uudellamaalla toiminut rikollisjoukko.
Joukon ytimen muodosti alun perin 13 miestä, joista kuusi oli kotoisin Nurmijärveltä. Joukon johtajina toimivat Nurmijärveltä kotoisin ollut Mikko Södergård ja Hämeestä kotoisin ollut Heikki Krig. Mikon isän nimi oli Juha Matinpoika. Hän kuoli vuosi Mikon syntymän jälkeen. Mikon veli Juha Juhanpoika oli seitsemän kun hänen isänsä kuoli 

Rosvot aloittivat toimintansa 1820 ensin näpistyksillä ja varkauksilla, mutta loppuvaiheessa he tekivät jo ryöstöjä ja ryöstömurhia.
Nurmijärven rosvot eivät toimineet koko aikaa yhtenä suurena juokkona, vaan myös pienempinä ryhminä, jotka liikkuivat itsenäisesti toisistaan riippumatta.Rosvojen toiminta auttoivat seudun suuret asumattomat erämaat. Nurmijärven Palojoelta kotoisin ollut Aleksis Kiven isosetä Matti Stenvall kuului Nurmijärven rosvoihin ja Seitsemässä veljeksessä mainitut "metsäsissit" muistuttavatkin näitä rosvoja.

ROSVOJEN VANGITSIMEMINEN:

Vasta kun rosvojen toiminta oli raastunut niin uhreiksi joutui 
säätyläisiä. Nurmijärvelle tuotiin noin 700 Venäläistä kasakkaa ja
sotilasta joiden avulla vangittiin Nurmijärven rosvot vuosina
1822-1823. Rosvojen tuomitsemisen skaala ulottui kuolemantuomiosta
raipparangaistuksiin, pakkotyöhön ja vesi-leipä-vankeuteen. Yli sadasta
syytteessä olleista rosvojen avustajista vain muutama kuitenkin vangittiin. Rosvojen oikeudenkäyntien jälkiseurauksiin kuului vankilakapina Hämeenlinnan vankilassa on vuonna 1824.

Lähteet: Wikipedia: nurmijärven rosvot ja Heikki Ylikankaan kirja: Nurmijärven Rosvot

Samu ja Eemil 5.a

1 kommentti:

Huom! Kaikki kirjoitetut kommentit menevät ensin opettajan hyväksyttäviksi. Mieti siis tarkkaan mitä kommentoit. Hyvä kommentti on fiksu, rakentava palaute toisen kirjoittamasta tekstistä.