keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Aleksis Kivi Kaisa ja Kaisla 5 B

Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä vuonna 1834.
Hän meni kouluun 1841. Vuonna 1846 hän muutti kotoa ja vaihtoi koulua Helsinkiin. 1852 hän erosi kolusta. Vuonna 1857 hän valmistui ylioppilaaksi. Hänen kirjoittamansa näytelmä Kullervo voitti  Suomalaisen kirjallisuuden seuran näytelmä kilpailun vuonna 1860. Vuonna 1864 Kivi muutti asumaan sotilastorppaan Siuntioon,jotta hän pääsisi pakoon ihmisvilinää ja saisi kirjoitusrauhan. Siuntiossa vierähti seitsemän työntäytteistä vuotta, jolloin hän kirjoitti runsaasti näytelmiä mm. Canzio,Karkurit, Kihlaus, Lea, Margareta ja Nummisuutarit, runoelmia sekä pääteoksensa, romaanin Seitsemän veljestä. Vaikka Kivi oli ahkera kirjailija hän oli köyhä ja tuntematon. Omana  aikanaan  Aleksis Kiveä ei juuri arvostettu.
 Aleksis Kiven terveys alkoi heiketä vuonna 1870. Hän kärsi mielenterveysongelmista ja alkoholismista. Hän oli välillä hoidettavana Lapinlahden  mielisairaalassa, ja toisinaan hän oli veljensä hoidossa. Aleksis Kivi kuoli Tuusulassa köyhänä ja hyljeksittynä vuoden viimeisenä päivänä vuonna 1872, todennäköisesti keuhkokuumeeseen. Hänen viimeiset sanansa olivat "Minä elän".



Lähde: Kirjakujan moniste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kaikki kirjoitetut kommentit menevät ensin opettajan hyväksyttäviksi. Mieti siis tarkkaan mitä kommentoit. Hyvä kommentti on fiksu, rakentava palaute toisen kirjoittamasta tekstistä.