keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Nurmijärven koulunkäynnin historiaa (Anna ja Juuli)

 Kiertokoulu oli tiukasti seurakunnan ylläpitämä, kuten muukin alkeisopetus. Alussa klaukkalalaisilla ei ollut omaa koulurakennusta, vaan opetus järjestettiin vuokratiloissa Yli-Tilkan talossa. Oma koulurakennus pystytettiin Kalle Lättilältä ostetulle tontille. Se valmistui syksyllä 1905. Tätä "puukoulua" pidettiin aikoinaan kylän komeimpana rakennuksena ja se oli ainoana kylän kouluna käytössä vuoteen 1958. Ensimmäisen kouluvuoden aikana koulussa opettajana toimi Oskar Korhonen ja toisen vuoden aikana August Forsström. Vuodesta 1902 kouluun saatiin ensimmäinen pitkäaikainen opettaja, Hjalmar Himberg. Hän toimi tehtävässään aina vuoteen 1925 saakka.

Koulukuri oli tiukkaa. Suora fyysinen kurituskaan ei ollut tuntematon ja sormille sai helposti, eikä tukkapöllyssäkään säästelty. Opetusmateriaalit olivat niukat, mutta positiiviset muistot jäivät ehdottomasti useimmilla päällimmäiseksi. Tähän vaikutti varmasti osaltaan myös se, että kouluun ja piiriin pääseminen oli selkeästi etuoikeus.

Vuonna 1921 säädettiin Suomeen oppivelvollisuuslaki. Sen johdosta Klaukkalan koulun oppilasmäärä suureni ja tarvittiin toinenkin opettaja. Vuodesta 1925 opettajia oli jo kolme.

Ilmakuva Klaukkalasta





Anna ja Juuli


Teksti: Ison kylän tarina; Klaukkalan kyläkirja
Kuva: nurmijarvi.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kaikki kirjoitetut kommentit menevät ensin opettajan hyväksyttäviksi. Mieti siis tarkkaan mitä kommentoit. Hyvä kommentti on fiksu, rakentava palaute toisen kirjoittamasta tekstistä.