torstai 14. marraskuuta 2013

Helsingin tuomiokirkko

    TUOMIOKIRKKO HAASTATTELU
 Haastattelimme tuomiokirkon pappia Juhanaa.
-Milloin tuomiokirkko rakennettiin?
Kirkko rakennettiin 1852. 2012 vietettiin 100 -vuotis juhlat.
-Kauan kirkon rakentamiseen meni aikaa?
Kirkon rakentamiseen meni aikaa noin 30 vuotta.
-Minä vuonna kirkko valmistui?
Kirkko valmistui vuonna 1852.
-Ketkä olivat kirkon ensimmäiset työntekijät?
1859 perustettiin Helsingin hiippakunta.
-Kuinka monta kävijää täällä käy vuodessa?
500 000 suunnilleen.
-Kuinka monta ihmistä täällä menee naimisiin vuodessa?
Myös vihkiparit saattavat tulla ympäri Suomea.
-Kuka omistaa tuomiokirkon?
Kirkon omistaa Helsingin seurakunta.
-Mistä nimi tuomiokirkko tulee?
Kirkon nimi tulee Ruotsista.
-Montako jumalanpalvelusta täällä pidetään viikossa?
Vähintään kolme messua. Sen lisäksi päivärukousta, musiikkia ja Jouluna kaikenlaisia juttuja.
-Montako turistia täällä käy on vuodessa?
Suurin osa kävijöistä ovat turisteja.
-Paljonko kirkko tienaa vuodessa?
Kirkollisprosentin verran.
Kun kävimme tuomiokirkossa pääsimme papin puheille. Siellä pääsee puhumaan papin kanssa kello 15-17 vaikka huolista, synneistä tai ripittäytymään. Pappi Juhana Kuusniemi on toiminut tuomiokirkon pappina noin 20 vuotta. Hänen isoisoisänsä oli toiminut tuomiokirkon rakentajana. Juhanan toinen isoisä oli toiminut tuomiokirkon  pappina.









 HELSINGIN TUOMIOKIRKKOARKKITEHTUURI:
Kirkko edustaa uusklassista tyyliä ja on pohjapiirrokseltaan kreikkalaisen ristin muotoinen. Esikuvana on pidetty Pietarissa olevaa Katzanin katedraalia. Engel itse ei erityisesti pitänyt keskeiskirkoista, mutta valitsi tyypin lähtökohdakseen, sillä kirkon sijainnin vuoksi sitä tarkasteltaisiin kaikista suunnista. Näin kirkko olisi symmetrinen joka puolelta. Engel teki kirkosta monia luonnoksia ja hioi sen tyylin mahdollisimman sulavaksi ja pelkistetyksi. Keisari Aleksanteri l:n hyväksymissä lopullisissa piirrustuksissa on neljä korinttilaisten pylväiden reunustamaa ristisakaraa, joiden keskellä kohoaa pyöreä, kupolikatteinen torni. Kirkkosali on perinteisesti itä-länsisuuntainen alttarin sijoittuessa auringonnousuun eli itäpäätyyn. Länsipäätyyn on sijoitettu pääsisäänkäynti ja sille unioninkadulta nousevat portaat. Vaalea ja eleetön kirkkosali on suunniteltu yhdellä silmäyksellä havaittavaksi, mikä mahdollisti sen symmetrinen muoto.


HISTORIA
Tuomiokirkko on osa 1820-1850 luvun rakennettua Helsingin Empirekeskustaa. Keskustan asemakaava on Johan Albrecth Ehrenströmin käsialaa ja tärkeimmät rakennukset suunnitteli Carl Ludvig Engel. Ehrenströmin asemakaavassa Senaatintorin pohjoispuolinen kallio oli varattu luterilaisen pääkirkon paikaksi. Engel laati jo 1818 ensimmäiset suunnitelmat kirkosta ja hioi sen arkkitehtonsa tyyliä vuosikymmenien ajan.



Nea ja Julianna A. 5B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kaikki kirjoitetut kommentit menevät ensin opettajan hyväksyttäviksi. Mieti siis tarkkaan mitä kommentoit. Hyvä kommentti on fiksu, rakentava palaute toisen kirjoittamasta tekstistä.