keskiviikko 13. marraskuuta 2013

metsäsissit (Tomas ja Akseli 5 B)

 Metsäsissit oli vuosina 1820-1822 Etelä-Hämeessä Ja Uudellamaalla toiminut rikollisjoukko,jonka päätukialueena oli Nurmijärven pitäjä. Joukon ytimen muodosti alun perin 13 miestä,joista kuusi oli kotoisin Nurmijärveltä. Joukon johtajina toimivat Nurmijärveltä kotoisin ollut Mikko Södergård ja Hämeestä kotisin ollut Heikki Krig.Rosvot aloittivat toimintansa 1820 ensin näpistyksillä ja varkauksilla,mutta loppuvaiheessa he teikät jo ryöstöjä ja ryöstömurhia.Nurmijärven rosvot eivät toimineet koko aikaa yhtenä suurena joukkona, vaan myös pienempinä ryhminä, jotka liikkuivat itsenäisesti toisistaan riippumatta.
Rosvojen esiintymistä selittivät monet syyt. 1700-luvulta alkanut voimakas väestön kasvu aiheutti paineita silloisessa yhteiskunnassa, koska maaseudun liikaväestölle ei ollut juurikaan tarjolla työtä.Suurin osa rosvoista oli entisiä sotilaita.
Vasta kun rosvojen toiminta oli raaistunut ja heidän uhreikseen alkoi joutua myös säätyläisiä, ryhtyivät viranomaiset toimiin. Nurmijärven seudulle tuotiin noin 700 venäläistä kasakkaa ja sotilasta joiden avulla rosvot saatiin pidätettyä vuodenvaihteessa 1822-1823. Nurmijärven rosvojen saaminen tuomioiden skaala ulottui kuolemantuomiosta raipparangaistuksiin, pakkotyö ja vesi-leipä-vankeuteen
Nurmijärven Palojoelta kotoisen olleen Aleksis Kiven isosetä Matti Stenvall kuului Nurmijärven rosvoihin.



Akseli ja Tomas
lähteet Wikipedia ja Nurmijärven rosvot kirja





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kaikki kirjoitetut kommentit menevät ensin opettajan hyväksyttäviksi. Mieti siis tarkkaan mitä kommentoit. Hyvä kommentti on fiksu, rakentava palaute toisen kirjoittamasta tekstistä.